Sint-Janskerk

Adres
Achter de Kerk 16
2801 JX Gouda

Openbaar vervoer
De Sint Jan bevindt zich op 900 meter van station Gouda.
Loop het station uit aan de centrumzijde en volg aan je linkerhand de Vredebest. Steek de brug over en vervolg je weg via de Kleiweg. Deze gaat over in de Hoogstraat en komt uit op de markt. Steek de markt over en ga achter het oude stadhuis de Kerksteeg in. Je arriveert bij de hoofdingang van de Sint Janskerk.

Met de auto
In de nabije omgeving van de Sint-Janskerk bevinden zich twee mogelijkheden tot betaald parkeren:

Q-Park het Bolwerk (dagtarief euro 12,-)
Sint Mariewal 3, 2801 WS Gouda

Parkeerplaats Klein Amerika (dagtarief euro 8,-)
Klein Amerika, 2801 KG Gouda

Drie iconische locaties

Dit jaar ontvangen we u in de prachtige historische binnenstad van Gouda, waar we te gast zijn op drie locaties:

Hoofdlocatie: Sint-Janskerk
De Sint-Janskerk – met 123 meter de langste kerk in Nederland – is wereldberoemd om haar gebrandschilderde ramen, de ‘Goudse Glazen’. Deze merendeels 16e eeuwse ramen bevatten afbeeldingen uit de bijbelse en vaderlandse geschiedenis. De oorspronkelijke werktekeningen zijn van vrijwel alle glazen bewaard gebleven en worden momenteel in Museum Gouda beurtelings tentoongesteld en gerestaureerd.

Sublocatie: Oude Stadhuis
Midden op het marktplein van Gouda pronkt het prachtige voormalige stadhuis van de stad. Dit 15e eeuwse pand is één van de oudste gotische stadhuizen van Nederland. Grote delen van het 17e en 18e-eeuwse interieur zijn bewaard gebleven.

Sublocatie: Museum Gouda
Museum Gouda is gevestigd in het voormalige Catharina Gasthuis, een ziekenboeg voor  armen en bejaarden die zijn oorsprong kent in de 14e eeuw. In de eeuwen nadien is het meerdere malen verbouwd en uitgebreid. De gevels aan de voorzijde aan de Oosthaven dateren uit 1665 en zijn waarschijnlijk ontworpen door de bouwmeester Pieter Post.